Birimlerimiz

Acil Sağlık Hizmetleri

·      Acil Servisimiz 1. seviye Tescil Belgesi Acil Servis olarak Valilik Onay Belgesine sahiptir.

·      Acil servis ayaktan ve ambulans hasta girişine yakın konumda, acil ulaşımını aksatmayacak şekilde, ambulans, engelli ve resmî araçlar ile hasta ve yakınları için yeterli otopark alanı mevcuttur. Bu alanlarda yeterli ışıklandırma, gözetleme kameraları ve güvenlik personeli ile gerekli güvenlik önlemleri alınır.

·      Acil servis, hastanenin ana girişinden ayrı, ana yola yakın ve araç trafiği bakımından kolay ulaşılabilecek şekilde giriş katındadır. Ambulans girişi ile ayaktan hasta girişleri ayrı kapılardan yapılır. Acil servis girişi ile acil servisin içi sedye ve tekerlekli sandalye kullanımına uygun şekilde düzenlemiştir.

·      Acil serviste 1 röntgen odası bulunur, BT, laboratuvar, morg, ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi gibi ihtiyaç duyulan tüm hizmet birimlerine bağlantısı olan bir konumdadır.

·      Acil servislerde ihtiyaç ve başvuru yoğunluğuna göre yeterli sayı ve nitelikte kayıt, tıbbi sekreter, personeli görevlendirilir ve görevli personel için uygun mekânlar oluşturulur.

·      Hasta ve yakınlarının beklemeleri için gün ışığı alan, sıcak ve soğuktan korunaklı, havalandırması yeterli, ergonomik oturma düzeninin olduğu, bilgilendirme ekranlarının bulunduğu alan oluşturulmuştur.

·      Hasta ve yakınları için 2 kadın ve 2 erkek tuvaleti ile lavabosu bulunur. Bunlardan 1 kadın ve 1 erkek tuvaleti engellilerin de yararlanabileceği özelliktedir.

·      İhtiyaç halinde 1 adet izolasyon odası bulunur. Acil servislerdeki tüm alanlarda yeterli ve uygun havalandırma sağlanır.

·      Acil serviste nöbetçi eczaneleri gösterir levha hastalar tarafından kolaylıkla görülebilecek şekildedir.

·      Acil servislerde çalışanların, hasta ve hasta yakınlarının güvenliğini sağlamak üzere güvenlik personeli, polis ve yeterli sayıda güvenlik kamerası bulunur.

·      Güvenlik kameraları, mahremiyeti ihlal etmeyecek şekilde konumlandırılır, kör alan bulunmaması sağlanır.

·      Acil serviste hastanenin diğer hizmet birimlerine açılan geçişleri ve kapıları kontrollü olacak şekilde düzenlenir. Acil durumlardaki sağlık hizmet sunumunu engellememesi amacıyla çalışanlar için şifreli kapılar bulunur.

·      Acil serviste, hastalar için gerekli muayene, teşhis ve basit tedavi uygulamalarının gerçekleştirildiği yeşil alanda 2 adet müstakil oda, sarı alanda da perdelerle ayrılmış 6 adet muayene alanı, müşahede odasında da yine perdelerle bölünmüş 6 adet muayene alanı bulunur.

·      Müdahale veya tıbbi işlemlerin yapıldığı, 2 sedye arası perde ile bölünmüş müstakil 1 adet müdahale / travma odası ve içinde alçı atığı lavabosu ve gerekli diğer donanımı bulunan, alçı, atel ve benzeri işlemlerin yapıldığı 1 adet alçı odası bulunur.

·      Kardiyopulmoner resüsitasyon gereken hastaların stabilizasyon, takip ve tedavilerinin yapıldığı 2 sedye arası perde ile bölünmüş müstakil 1 adet resüsitasyon odası bulunur.

·      Acil servis sarı alan, kırmızı alan, müdahale / pansuman-enjeksiyon odasında merkezi gaz ve aspirasyon sistemi bulunur.

Tanı ve Tedavi Hizmetleri

Acil servise başvuran tüm hastalar acil servis girişinde triaj hemşiresi, paramedik veya acil tıp teknisyeni ve yardımcı personel tarafından karşılanır. Hastanın ana şikâyeti sorulur, görünümü değerlendirilir. Tüm hastaların (şikâyetleri ve genel durumuna bakılmaksızın) vital bulguları (kan basıncı, nabız, oksijen satürasyonu ve ateşi) triaj bölümünde sağlık personeli tarafından alınır.

Hastane bilgi sisteminde hastanın acil servis triajına hangi saatte başvuru yaptığı müracaat girişi yapıldığı an kayıtlara geçer. Hasta şikayetleri ve vital bulguları göz önüne alınarak triaj yapılır ve hastaların öncelik derecesi tespit edilir.

Acil servis yoğunluğu göz önüne alınarak, en kritik hastanın daha önce acil servise alınması sağlanır. Acil servise kabul edilen hastalar triaj alanından ilgili bakı birimine (sarı alan, travma odası, yeşil alan) acil servise alınır.

Ambulans ile getirilen hastalar sedyesi ile kırmızı alanına bekletilmeksizin alınır.

Triaj personeli tarafından ilgili bakı birimine alınan hastanın ilk muayenesi acil servis hekimi tarafından yapılır. Gerekli tetkikler hekim tarafından istenerek yine hekim orderı doğrultusunda hastanın ilk müdahalesi yapılır.

Hastadan alınan numuneler bu konuda eğitim almış hastane personeli tarafından laboratuvara teslim edilir. Tetkik sonuçlarına göre acil servis hekimi tarafından ön tanısı konularak tedavisi tamamlanan hasta taburcu edilir ya da gerekli durumlarda HBYS Sistemi üzerinden, ilgili uzman hekimden konsültasyon istenir. İlgili uzman hekim acil servise gelerek hastanın muayenesini yapar ve sevk, yatış, taburcu ya da başka bir konsültasyon ihtiyacı konusunda HBYS sistemi üzerinden görüş bildirir.

Hastanın acil servis gözlem süreci bu doğrultuda devam ettirilir veya sonlandırılır.

29 Kasım 2024